Kimchi je, lakonicky řečeno, zelný salát v korejském podání. Kdo by v tuto chvíli ohrnul nos, jeho velká chyba. K českému zelí to má asi tak daleko jako je cesta do Koree. Chuť kimchi je totiž grandiózní, stejně účinky na lidské zdraví!
Fermentované, pikantní, nasládlé, návykové a superzdravé. To by si kimchi mohlo dát na seznamku s novými strávníky. Jedná se o tradiční kvašenou korejskou pochoutka, která je vyrobena ze zeleniny a koření. A její výhody, kromě nehorázně dobré chuti? Kimchi má nízký obsah kalorií, zato překypuje vlákninou, živinami a vitamíny. Při jeho zobání do sebe dostanete vitaminy A, B1, B2 a C, ale také esenciální aminokyseliny a minerální látky, jako je železo, vápník a selen a impozantní množství silných antioxidantů.
Kimchi působí také jako silné probiotikum, obsahuje bakterie Lactobacillus a posiluje zažívání i imunitní systém. Jeho pravidelná konzumace výrazně snižuje špatný cholesterol, detoxikuje organismus, bojuje proti volným radikálům, stárnutí, virózám, reguluje hladinu cukru v krvi a snižuje nevítané chutě….Máme pokračovat? Je to zkrátka vitamínová bomba, která zcela vylučuje tvrzení, že co je zdravé, nemůže být lahodné!
4 porce kimchi:
1 hlávka pekingského zelí
1 větší svazek jarní cibulky nakrájené na kousky
1 cibule nakrájená na nudličky
1 mrkve nakrájená na tenké nudličky
5-6 lžic soli na nasolení
Zálivka:
5 lžic mořské soli
2 lžíce chilli papriček nebo 5 lžic hrubě drcených korejských feferonek
4 stroužky drceného česneku
1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
1 lžíce medu
2 lžíce rybí omáčky
sezam dle chuti na posypání
Hlávku pekingského zelí podélně rozkrojíme, oddělíme listy a nakrájíme na cca 5 cm dlouhé špalíčky. Důležité je nasolení zelí včetně silných dužin, aby bylo dostatečně měkké. Nasolené zelí nechte nejméně dvě hodiny, ale klidně i přes noc, ležet. Následně budeme zelí odsolovat opakovaným proplachováním a koupáním ve vodní lázni. Ochutnejte a poznáte, kdy je hotovo. Mělo by být lehce slané a myslete na to, že další sůl bude obsahovat zálivka.
Všechny ingredience na zálivku smíchejte dohromady. K nakrájenému, zkřehlému a odsolenému zelí přidejte cibuli, jarní cibulku i mrkev a vše zamíchejte společně se zálivkou. Směsí naplňte uzavíratelné sklenice a dejte do chladu lednice.
Kimchi se dá konzumovat prakticky ihned po krátkém odležení, až po fermentované a chuťově výrazné stadium po měsíci naložení. Tedy, pokud vám tak dlouho vydrží….