Zelené jarní bomby: jezte jako anglická královna, pro dobrou náladu a imunitu.

green

Věnujme se svému tělu, odolejte knedlu-zelu… (zelu ne, to je zdravé:)Zelené jarní bomby vyženou z těla únavu, bledost a připraví tělo na léto.

Britská panovnice, obdařená zdravím, vitalitou a 94 roky života, nevezme do svých pomazaných úst žádné plodiny, které nejsou sezónní. Jahody jí v červnu, broskve v létě a švestky v září a basta. A něco na tom bude, Veličenstvo! 

Můžeme se tímto přístupem inspirovat a dát tělu potraviny, které jsou kompatibilní s jarním obdobím. Zatím toho ale moc neroste, říkáte si. Přesto je jarní zelenina přesně to, co teď potřebujeme. 

Rajčata a papriky si nechte na léto a zakousněte se do zelených vitamínových bombiček.

Řeřicha posiluje dásně!

Věděli jste, že žvýkání syrové řeřichy posiluje dásně a pomáhá zamezovat jejich krvácení? Nebo že při vnějším použití vhodně působí na nečistou pleť a hnisavé vřídky?

Je bohatá na železo, vitamín C a měď. Pomáhá při chudokrevnosti, odstraňuje pocit únavy. Výborně pročišťuje krev a zbavuje tělo toxinů. Stimuluje činnost jater, pankreasu a žlučníku.

Podle lidových léčitelů by však denní dávka řeřichy pro dospělou osobu neměla překročit jednu polévkovou lžíci!

Chřest je elixír mládí!

Chřest patří k nejlepším omlazovacím prostředkům v přírodě!

Posiluje imunitní systém a chrání před záněty. A co víc: aktivuje tvorbu hormonu štěstí a pomáhá při poruchách spánku. 

Výhonky jsou bohaté na vitamín C a mají mimořádně vysoký obsah vitamínu E, který zlepšuje zrakovou ostrost a potlačují projevy stárnutí pokožky, problémy se srdcem, zvyšují libido a účinně chrání buňky před útoky volných radikálů. Podzemní kořenová část vytahuje z půdy množství účinných látek, především provitamín A. Je bohatý na vitamíny skupiny B a obsahuje velké množství kyseliny listové. Mimo toho obsahuje hodně draslíku a zinku. 

Chřest je jako stvořený pro různé diety, neboť obsahuje velmi málo kalorií a hodně vlákniny. Když zkonzumujete jen 250g, pokryjete celodenní potřebu vitamínu C! 

Stačí když ho budete vařit v páře asi 10 – 15 minut. 

Špenát klidně mražený!

Sice nemá tolik železa, jak se tvrdívalo, ale zato do vašeho těla dostane betakaroten a vitamín E, které zachytávají volné radikály! Kalium snižuje krevní tlak a magnézium působí proti svalovým křečím. Může ochránit před degenerací zraku. Je užitečným zdrojem železa. Mimo toho obsahuje vitamíny C, B1 a B2, jód, vápník a kyselinu šťavelovou, která váže vápník, takže při větší spotřebě je třeba dávat pozor, aby se organizmus neochudil o tento minerál. 

Mražený špenát si překvapivě uchovává více živin než zvadlý čerstvý, takže ho nezavrhujte. Není ale pro pacienty se dnou a ledvinovými kameny, ti by se měli špenátu 

Petržel je pro kuřáky!

Potřebujte splasknout a odvodnit se? Vaším přítelem bude petržel! Je bohatá na vitamín C, provitamín A, železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, síru a křemík. Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrevnosti. Vitamín C posiluje imunitní systém a povzbuzuje chuť k jídlu. Povzbuzuje činnost jater a pomáhá při dně a je užitečným zdrojem vápníku. Pomáhá organizmu zbavit se nadměrné tekutiny. Dokonce neutralizuje škodliviny z cigaretového dýmu!