Med a citron? Nejlepší lék na (obyčejný) kašel může být ve skutečnosti čokoláda

čoko

Příště, až budete mít ten obyčejný kašel, zkuste vynechat osvědčenou dvojku med a citron – a chopte se čokolády. Podle nových výzkumů respiračních onemocnění je totiž čokoláda účinným bojovníkem proti kašli!

Sny čokoholiků se zřejmě plní. Po čokoládě se sice ještě úplně nehubne, ale už je alespoň dokázáno, že účinně funguje proti kašli. Tvrdí to konkrétně profesor Alyn Morice, vedoucí výzkumu kardiovaskulárních a respiračních onemocnění na University of Hull a zakládající člen Mezinárodní společnosti pro studium kašle. 

Tento pán je skutečnou kapacitou v oboru a dal si tu práci, aby výzkumem převrátil tvrzení o medu a citronu jako nejúčinnější domácí léčbě kašle. Trumfne je opravdu čokoláda?

„Já vím, že to zní jako něco z Mary Poppinsové, ale jako nezávislý odborník, který strávil léta zkoumáním mechanismu kašle, mohu vás ujistit, že máme empirické důkazy,” tvrdí profesor Morice. 

Morice poukazuje na novou evropskou studii o lécích proti kašli. U pacientů, kteří užívali nový lék obsahující kakao, bylo zjištěno, že během dvou dnů došlo ke značnému zlepšení kašle a nespavosti (ve srovnání s těmi, kteří užívali standardní sirup proti kašli).

A co je ještě lepší? Tato studie není první, která dokazuje, že čokoláda může uklidnit kašel! 

Ke stejným výsledkům došli i vědci z londýnské Imperial College. Ti nezávisle zjistili, že theobromin, což je alkaloid v kakao, potlačuje kašel lépe než kodein!

Proč vlastně funguje čokoláda tak dobře? Odborníci tvrdí, že je to proto, že kakao zmírňuje zánět nebo podráždění. V podstatě je lepivější než typický sirup na kašel a lépe vytváří potah pro ochranu nervových zakončení v krku, které vyvolávají nutkání k kašli. Na podobné bázi funguje i med a citron, ale prý ne tak dobře.

Nepředstavujte si ovšem, že při kašli načnete bonboniéru a pomalu ji ve jménu vědy zhltnete. 

Ani pití horké čokolády nebude mít dostatečný účinek. 

Podle profesora Morice může jistou úlevu zajistit pomalé cucání kusu čokolády, ale skutečnost bude prozaičtější. Čokoládové sloučeniny budou přidávány do sirupů, kde s jinými přísadami vytvoří efektivní tým pro léčbu.

Nicméně, jako alibi to stačí a až se příště budete potýkat s kašlem, klidně to s čokoládou zkuste. Když pro nic jiného, tak pro útěchu a vylepšení nálady!