Něco na tom vejci je! 10 zajímavostí o obyčejném vajíčku…Věděli jste je?

EGG

Vajíčko je ABSOLUTNÍ základ domácích zásob, nejen v karanténě. Dá se půjčit u sousedky a vždy zachrání situaci. Kde by bez něj byla česká kuchyně? Nedělní bábovka, knedlíky, řízky v trojobalu, buchty a pořádná snídaně…

A co teprve Velikonoce! Co jste o vejci ještě nevěděli?

1)Superpotravina

Až budete rodině chystat snídani, myslete na to, že vejce patří mezi nejvýživnější potraviny na světě! A má to svou logiku, vždyť, kdybychom ho slepici nesebrali, vzniklo by uvnitř kuře. Jedno vejce natvrdo obsahuje vitaminy A, E, B5, B12, B2 a vitamin D, dále fosfor, selen, kyselinu listovou, vápník i zinek. To vše v jednom kulatém balení.

2)Neztloustnete!

Ne nadarmo doporučují fitness trenéři a dietologové klientům jíst vejce. Je plné bílkovin a obsahuje zdravé tuky, zato sacharidy ve výrazné menšině. Navíc vás zasytí na dlouho, i když jedno vařené vejce má asi jen 77 kalorií.

3) Jak dlouho vydrží?

Za čerstvé vejce se považuje takové, které není starší než devět dnů po snášce. Trvanlivost vajec je pak 28 dní po snesení. Pokud tedy používáte vejce z obchodu, zjistíte datum snášky po odečtení 28 dnů od minimální trvanlivosti. Po uplynutí devítidenní lhůty už je vhodné používat vejce pouze k vaření nebo pečení. 

4) Hnědá nebo bílá?

Možná vás někdy napadlo, jaký je rozdíl mezi bílou a hnědou skořápkou? Bílá vajíčka snášejí slepice s bílým peřím, hnědá vajíčka jejich kropenaté a hnědé příbuzné. Zajímavé však je, že hnědá vejce mají silnější skořápku. Podobné to je se zabarvením žloutku. Jeho odstín je dán vyloženě jen složením krmiva. Domácí vejce jej vždy mívaly sytě zbarvený díky kvalitní výživě, ovšem dnes už jsou také vajíčka z obchodu uvnitř krásně oranžová, neboť správné krmné směsi, které způsobí toto zabarvení, používají i velkochovy.

5) Cholesterolu se nebojte

Dříve se konzumace vajec nedoporučovala kvůli vysokým dávkám cholesterolu, ale tato teze už je dávno překonaná. Je dokázáno, že vajíčka ve skutečnosti nezvyšují krevní cholesterol. Tělo si ho totiž dokáže pomocí jater vyprodukovat spoustu samo. Pokud posnídáte vejce, játra svou produkci cholesterolu prostě omezí. Naopak, vejce zvyšují “dobrý” HDL cholesterol, který potřebujeme pro kardiovaskulární zdraví.

6) Největší vejce je z ČR!

Věřte nebo ne, ale největší vejce na světě pochází z České republiky! V roce 2005 ho nesla ho slepice paní Věry Ouškové ze Strunkovic nad Volyňkou na Strakonicku. Měří na výšku téměř 9 cm, váží 210 g a má obvod 21 cm. Naše největší vajíčko bylo zasláno do Londýna na zápis do Guinnesovy knihy rekordů a potom našlo domov v Muzeu kuriozit v Pelhřimově. Rozměry slepice nejsou známé:)

7) Vejce dodají cholin

Že nevíte, co to je? Cholin je veledůležitá živina a hodně lidí ho nemá dostatek. Tato látka 

je zásadní pro náš organismus a často se váže se vitamin B. Cholin ovlivňuje mnoho 

zásadních funkcí, za všechny připomeňme roli v produkci signálních molekul v mozku.

8) Lépe uvidíte

Nejen mrkev, ale i vejce pomohou k dobrému zraku. Vajíčka totiž obsahují lutein a 

zeaxantin, antioxidanty užitečné pro oči. Zajišťují obnovení sítnice a omezují riziko vzniku 

šedého zákalu či makulární degenerace. Navíc se ve vejcích nachází již zmíněný vitamin 

A, který oči chrání před slepotou.

9) Zasytí nás!

Vejce skutečně dokáží neuvěřitelně rychle zasytit! Pokud máte vlčí hlad, slupněte dvě 

natvrdo uvařená vajíčka a uvidíte, že se budete cítit příjemně sytí. Obsahují zasycující 

makroživiny a pomůžou vám získat kontrolu nad vaší vůlí. Jinými slovy, pokud si dáte 

vaječné jídlo, s největší pravděpodobností se ubráníte nájezdům na lednici a uzobávání 

všeho, co vám přijde pod ruku. Nebudete mít prostě hlad, ani potřebu se přejídat.

10) Jsou výborná

Pokud odhlédneme od všech zdravotních hledisek, vajíčka jsou prostě moc dobrá. Navíc 

nás v kuchyni vždy podrží! Zvláště pak v té české. Jen se zamyslete: knedlíky, buchty, 

šunkofleky, nudle, pomazánky, majonéza, španělský ptáček, kulajda, lívance…. prostě se 

bez nich neobejdeme. Až je budete kupovat, pomyslete také na svoji odpovědnost a 

podpořte vejce z volných chovů a chovů a chovů na podestýlce. Vždy’t slepicím máme být 

za co vděční!