Kvetou bezinky! Vyrobte si lahodný med, ocet nebo vínečko

bez

Kvetou bezinky a vy můžete tenhle přírodní poklad natrhat na každé mezi. Co s bílými květy? Budete se divit jaké dobroty se s nimi dají vykouzlit!

Pokud jste zaznamenali, pak na svatbě prince Harryho a vévodkyně Meghan měli bezinkový dort…Uvnitř královského svatebního dortu vévodil spolu s citronovou chutí hlavně bezový sirup, který se vyrábí v královském sídle v Sandringhamu, a to ze stromů rostoucích na jeho pozemcích. Proč ne? Bezinky jsou báječné, svěží a sezónní. A když je to dobré pro královskou rodinu, bude i pro nás!

Bezinkový med

Vyrobte si lahodný bezinkový med! Budete potřebovat asi 30 rozkvetlých bezinkových květů, litr vody, kilo cukru a bio citron. Nejprve táhněte pod bodem varu květy (neopláchnuté!) ve vodě s citronem. Nechte vše louhovat do druhého dne. Pak vodu sceďte a v čistém výluhu vařte cukr do medové konzistence. Uchovejte v čistých sklenicích.

Smažená kosmatice

Babičkovská klasika byla dříve etudou na levnou dobrotu, dnes zažívá renesanci jako nesmírně originální kuchařský nápad. Natrhejte bezová květenství a z mléka, vajec, mouky a soli umíchejte řídké těstíčko. Květy do něj namočte a smažte je v rozpáleném oleji z obou stran.

Ocet z bezu

Jen vyzkoušejte. Má léčivé účinky zvlášť vhodné při horečkách, kde plní funkci velmi účinného obkladu. Květy černého bezu nasypejte do větší sklenice a zalijte je octem, aby byly květy potopené. Nechte je ponořené asi měsíc a pak tekutinu sceďte.

Bezinková limonáda

Tohle vás svlaží v horkém odpoledni jako máloco! Vodu svařte s cukrem, po vychladnutí přidejte citróny nakrájené na kolečka a květy černého bezu. Zavažte a nechte týden v chladu. Pak vše sceďte a stočte do lahví. Uchovávejte v chladnu. 

Bezinkové vínečko

Máme i trochu ostřejší variantu! Je osvěžující a trochu vám stoupne do hlavy, ale stojí za ochutnání. Potřebujete 5 l vody, 1 kg cukru, 1/8 l vinného octa a zhruba 10 rozkvetlých květů černého bezu. Vodu, cukr a ocet svařte a přidejte květy bezu. Směs nechte stát 10 dní na teplém místě. Pak ji přeceďte přes plátno, stočte do lahví a uložte v chladu, kde necháme asi 10 dnů. Pěkně tam zkvasí a bude z toho pravé bezové “šampáňo”.